Τούρτα ανάποδα ανανά

Επαναφέροντας το ρετρό κλασικό! Θα λατρέψετε αυτό το κέικ Ανανά ανάποδα με τις κολλώδεις καραμελωμένες άκρες στον ανανά. Το εξαιρετικά υγρό, τρυφερό κέικ βανίλιας είναι γεμάτο με κομμάτια ανανά και εμποτισμένο με χυμό ανανά. Δεν μπορείτε παρά να χαμογελάσετε βλέποντας αυτό το χαρούμενο κέικ. Σωστά? 🙂

Τούρτα ανάποδα ανανά

«Όλα είναι καφέ! “, παρατήρησα, κοιτάζοντας τις τελευταίες συνταγές για επιδόρπια που έχω μοιραστεί. «Σοκολάτα, καραμέλα, κέικ φρούτων – καφέ, καφέ, καφέ. Δώσε μου λίγο ΧΡΩΜΑ!»

Και εκεί βρίσκεται ο ακριβής λόγος που επέλεξα να μοιραστώ αυτό το κέικ σήμερα. Ένα κορίτσι χρειάζεται μια βουτιά χρώματος στη ζωή της κάθε τόσο, παρά τη δέσμευσή της σε όλα τα πράγματα σοκολάτας.

Και αυτό το κορίτσι χρειάζεται λίγη ενθάρρυνση για να φέρει τη ρετρό διασκέδαση στη ζωή της! Ντίσκο μπάλες και φωτοβολίδες, περμανάντ και … Βερίκοκο Κοτόπουλο; Χμ, μπορεί να περάσω το Βερίκοκο Κοτόπουλο!

Τούρτα ανάποδα ανανά – Τι γεύση έχει

Τα Anaapple Upside Down Cakes ήταν όλη η μόδα από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τη δεκαετία του ’80. Αν και όσον αφορά τους Αυστραλούς, δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα. Σπάνια περνούσε καλοκαίρι χωρίς να εμφανιστεί σε μια barbie κάποια στιγμή! (Αυτό είναι ένα μπάρμπεκιου για εσάς τους μη Αυστραλούς!)

Το “Upside Down” αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής του κέικ. Όπως ένα γαλλικό τατέ τάρτας , το κέικ συναρμολογείται και ψήνεται με φρούτα στο κάτω μέρος και το κουρκούτι από πάνω. Για να το φτιάξετε, αναποδογυρίζετε το κέικ, αφήνοντάς σας εκτεθειμένο το αστραφτερό στρώμα φρούτων με καραμέλα και το κέικ από κάτω – Ανάποδα κέικ!

Το μέρος του κέικ είναι ένα κέικ βανίλιας. Θα δείτε εκδόσεις που είναι περισσότερο από την πλευρά που μοιάζει με πουτίγκα (δηλ. αρκετά πυκνά και υγρά σαν κέικ εμποτισμένα με σιρόπι ) και άλλες που είναι αρκετά στεγνά παντεσπάνια. Το δικό μου βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Είναι μαλακό και αφράτο, όπως το κλασικό μου κέικ βανίλιας (εκτός από αυτό είναι πιο γρήγορο στην παρασκευή του), αλλά είναι λίγο πιο υγρό από τα παραδοσιακά κέικ λόγω των χυμών από τον ανανά (και είμαστε όλοι για αυτούς τους χυμούς!).

Όσο για το κάλυμμα ανανά; Σκεφτείτε ζουμερά κομμάτια ανανά με καραμελωμένες άκρες, γεμάτα με γλυκά ζαχαρωμένα κεράσια. Είναι κυριολεκτικά η κορωνίδα αυτής της τούρτας!

Τι χρειάζεσαι για τούρτα ανάποδα ανανά

ΤΟΠΙΝΓΚ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙ ΑΝΑΝΑ

Εδώ είναι τι χρειάζεστε για το χαρακτηριστικό κάλυμμα με καρφιά ανανά και κεράσι:

Read More  One Pot Greek Chicken and Lemon Rice – το καλύτερο κοτόπουλο και ρύζι ποτέ!

Φέτες ανανά σε ΧΥΜΟ – Φροντίστε να πάρετε κονσέρβες φέτες ανανά σε χυμό αντί για σιρόπι. Το σιρόπι είναι πολύ γλυκό για τις ανάγκες μας. Επίσης, χρησιμοποιούμε λίγο από το χυμό για το κουρκούτι – και το υπόλοιπο το φυλάμε για κοκτέιλ!

Η συνταγή απαιτεί 600g/20oz κονσερβοποιημένου ανανά. Όσοι από εσάς στην Αυστραλία θα χρειαστείτε 1 μεγάλο κουτί (425 γρ.) και 1 μικρό κουτάκι (225 γρ.) που συνολικά είναι 650 γρ. Αυτός είναι περισσότερος ανανάς από ό,τι χρειάζεστε για να καλύψετε την επιφάνεια. Ψιλοκόψτε λοιπόν τα υπολείμματα και ρίξτε τα στη ζύμη!

Κεράσια Maraschino (εικόνα παρακάτω) – Αυτά είναι διατηρημένα, ζαχαρούχα κεράσια που χρησιμοποιούνται συνήθως ως γαρνιτούρα για κοκτέιλ, όπως για ένα Tequila Sunrise και επιδόρπια όπως το Black Forest Cake . 

Τα αληθινά κεράσια μαρασκίνο μαρινάρονται σε ένα λικέρ κερασιού που ονομάζεται maraschino – εξ ου και το όνομα. Ωστόσο, αυτά είναι ακριβά και δύσκολα να τα προμηθευτείτε, επομένως ως επί το πλείστον θα βρείτε φθηνότερα υποκατάστατα που δεν χρησιμοποιούν πραγματικό μαρασκίνο.

 Αυτά είναι πολύ ωραία και πραγματικά καλύτερα εδώ για το ζωηρό τους χρώμα! Βρείτε το σε ποτοπωλεία και σε ορισμένα παντοπωλεία, όπως το Harris Farms στο Σίδνεϊ. Αντικαταστήστε με glac é κεράσια ; και

Βούτυρο και καστανή ζάχαρη – Μαζί, σχηματίζουν τη γυαλιστερή επικάλυψη καραμέλας στην κορυφή του κέικ.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ

Εδώ είναι τι χρειάζεστε για τη ζύμη για κέικ:

Αλεύρι – Απλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ξινή κρέμα – Αυτό είναι ένα τακτοποιημένο κόλπο του αρτοποιού για να πήξει το κουρκούτι χωρίς να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι, διατηρώντας το ψίχουλο του κέικ ωραίο και υγρό. Χρειαζόμαστε ένα παχύρρευστο κουρκούτι για αυτό το κέικ για να μην διαρρεύσει κάτω από τις φέτες ανανά που θα αμαυρώσουν την όψη της επιφάνειας!

Ζάχαρη – Λευκή ζάχαρη, που κάνει ένα ωραίο ανοιχτόχρωμο τρίμμα κέικ.

Ανάλατο βούτυρο – Μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου (18°C/64°F). Αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία το βούτυρο είναι εύπλαστο και μπορεί να χτυπηθεί (κρέμα) οπότε είναι ωραίο και αφράτο, που με τη σειρά του σημαίνει αφράτο κέικ.Εάν το βούτυρο είναι τόσο μαλακό που όταν το αγγίζετε, καταλήγετε με μια παχιά κηλίδα λίπους στα δάχτυλά σας, είναι πολύ μαλακό. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα λιπαρό κέικ ή σε ένα κέικ που δεν φουσκώνει όσο θα έπρεπε. Εάν το βούτυρο σας είναι >20°C/68°F, δεν θα το χρησιμοποιούσα για κέικ. Βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου – Τα «μεγάλα αυγά» είναι 55-60g / 2oz το καθένα, κάτι που αποτελεί βιομηχανικό πρότυπο. Τα μεγάλα αυγά πωλούνται σε κινούμενα σχέδια με την ένδειξη αυτή.Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσετε σε κέικ για να βεβαιωθείτε ότι ενσωματώνονται πλήρως. 

Read More  Καστανή Ζάχαρη Σκόρδο Σολομός Air Fryer

Τα κρύα αυγά στο ψυγείο που προστίθενται σε ένα κουρκούτι με βούτυρο μπορεί να κάνουν το βούτυρο να στερεοποιηθεί – ορθογραφική καταστροφή!Τι είναι ένα αυγό σε θερμοκρασία δωματίου; Απλώς βγάλτε το 30 λεπτά πριν από τη χρήση. Εφόσον το αυγό δεν είναι κρύο στο ψυγείο όταν το κρατάτε, είναι μια χαρά. Υπάρχουν περισσότερα περιθώρια λάθους με τα αυγά από ό,τι με το βούτυρο.

Μαγειρική σόδα ΚΑΙ μπέικιν πάουντερ – Προσπαθώ πάντα να αποφεύγω την ανάγκη χρήσης και των δύο, αλλά μερικές φορές είναι αναπόφευκτο! Η μαγειρική σόδα είναι σαν το μπέικιν πάουντερ στα στεροειδή, είναι 3 φορές πιο δυνατή. Όταν συνδυάζεται με ένα συστατικό με έστω και λίγο οξύ (ξινή κρέμα σε αυτήν την περίπτωση), έχετε μια μεγάλη ώθηση όταν το κέικ μπαίνει στο φούρνο. Αυτό το κέικ επωφελείται από αυτή την επιπλέον ώθηση επειδή το κουρκούτι είναι αρκετά βαρύ. Οπότε δυστυχώς χρειαζόμαστε και τα δύο!

Γάλα – Οποιοδήποτε % λίπους είναι καλό εδώ, δεν είναι βασικό συστατικό. και

Εκχύλισμα βανίλιας – Αυτό προσθέτει καλύτερη γεύση από την ουσία βανίλιας, αλλά η ουσία είναι επίσης καλή στη χρήση.


Πώς να φτιάξετε τούρτα ανάποδα με ανανά

Αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολλές φωτογραφίες βημάτων διαδικασίας παρακάτω, κάτι που είναι αρκετά παραπλανητικό δεδομένου του πόσο απλή είναι η συνταγή. Δεν είναι δύσκολο, το υπόσχομαι. 🙂

ΜΕΡΟΣ 1: ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΑΝΑΝΑ

  1. Χυμός ανανά για κουρκούτι – Μετρήστε 1/4 φλιτζάνι χυμό ανανά και αφήστε το στην άκρη για το κουρκούτι. Κρατήστε τον υπόλοιπο χυμό για smoothies ή κοκτέιλ!
  2. Στεγνώστε τα φρούτα – στεγνώστε τις φέτες ανανά και τα κεράσια.
  3. Λιωμένο βούτυρο – Ρίξτε λιωμένο βούτυρο στη φόρμα του κέικ και αλείψτε το πάνω από τον πάτο και τα πλαϊνά.
  4. Ζάχαρη – Πασπαλίστε την καστανή ζάχαρη γύρω από τη βάση. Δεν χρειάζεται να είστε πολύ ομοιόμορφοι εδώ, η καραμέλα θα μετακινηθεί μόλις λιώσει.
  5. Τακτοποιήστε φέτες ανανά – Καλύψτε τη βάση με φέτες ανανά. Μπορείτε να τακτοποιήσετε όπως απεικονίζεται, χρησιμοποιώντας έναν ολόκληρο δακτύλιο που περιβάλλεται από τα μισά (που δίνει τη μεγαλύτερη κάλυψη) ή μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε ολόκληρους δακτυλίους. Διακοσμήστε με κεράσια, είτε μόνο στις τρύπες του δαχτυλιδιού του ανανά (όπως απεικονίζεται), είτε με επιπλέον που γεμίζουν τα κενά ανάμεσα στον ανανά. Πιέστε σταθερά τον ανανά και τα κεράσια. Αυτό μειώνει την ποσότητα της καραμέλας που προσκολλάται στην τελική επιφάνεια παρουσίασης κατά το ψήσιμο, ώστε να έχετε καλύτερα ζωντανά κίτρινα και κόκκινα χρώματα (που δεν αμαυρώνονται από την καραμέλα). και
  6. Ψιλοκόψτε τον ανανά που περίσσεψε – Θα τα ρίξουμε στο κουρκούτι. Σημείωση: μπορεί να μην σας περισσέψει ανανάς, εξαρτάται από το μέγεθος του κουτιού(ων) σας!

ΜΕΡΟΣ 2: ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

  1. Ξηρά υλικά – Χτυπήστε τα σε ένα μπολ.
  2. Υγρά υλικά – Χτυπάμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τον χυμό ανανά σε ένα ξεχωριστό μπολ.
  3. Κρέμα βούτυρο και ζάχαρη – Στη συνέχεια, σε ένα τρίτο (και υπόσχομαι, τελευταίο!) μπολ, χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη για 2 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
  4. Προσθέστε αλεύρι σε 3 μέρη – Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να διπλώσετε το αλεύρι και όχι με ηλεκτρικό μίξερ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα ανακατέψετε υπερβολικά τη ζύμη που οδηγεί σε ένα σκληρό τρίμμα κέικ.
  5. Εναλλακτικά με το μείγμα γάλακτος (Μείγμα υγρών συστατικών) – Μεταξύ κάθε προσθήκης του μείγματος αλευριού, προσθέστε το μείγμα γάλακτος σε 2 μέρη. Έτσι: 1/3 αλεύρι, ανακατεύουμε, 1/2 γάλα, ανακατεύουμε, 1/3 αλεύρι, ανακατεύουμε, 1/2 γάλα, ανακατεύουμε, 1/3 αλεύρι ανακατεύουμε. Αυτό μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό εκείνη τη στιγμή, αλλά περιμένετε μέχρι να δείτε πόσο απαλό βγαίνει το κέικ!
  6. Ανακατέψτε μέσα από κομμάτια ανανά – Κάντε αυτό ακριβώς στο τέλος. Ανακατεύουμε μόνο για να διασκορπιστεί ο ανανάς.
Read More  Μπρουσκέτα

ΜΕΡΟΣ 3: ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ξύστε το κουρκούτι στο ταψί για κέικ πάνω από τον ανανά.
  2. Απλώστε σε επίπεδη επιφάνεια.
  3. Ψήνουμε ακάλυπτα για 30 λεπτά στους 180°C/350°F (ανεμιστήρας 160°C).
  4. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μετά ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
  5. Ελέγξτε ότι το κέικ είναι ψημένο – Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ έχει ψηθεί βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Πρέπει να βγαίνει με ψίχουλα πάνω του, χωρίς ωμό κουρκούτι!

ΜΕΡΟΣ 4: ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΚΕΪΚ ΑΝΑΝΑ ΑΝΑΠΟΔΑ

Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς με αυτό το βήμα! Και το πιο σημαντικό, ΠΟΤΕ δεν αντιμετώπισα προβλήματα με τον ανανά να κολλήσει στην φόρμα του κέικ – και όπως μπορείτε να δείτε, δεν χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι!

  1. Καλύψτε τη φόρμα του κέικ με ένα πιάτο ή πιατέλα σερβιρίσματος.
  2. Αναποδογυρίστε με αυτοπεποίθηση – τώρα δεν είναι η ώρα να διστάσετε! 😂
  3. Σηκώστε αργά την φόρμα του κέικ και … voila!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ PRO: Εάν, όταν σηκώνετε την ανεστραμμένη φόρμα του κέικ (αργά!), μπορείτε να καταλάβετε ότι η βάση κολλάει, χτυπήστε τη βάση απαλά και/ή ανακινήστε απαλά. Αυτό θα σας βοηθήσει να το χαλαρώσετε. Τούτου λεχθέντος, με την ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται στη βάση για να φτιάξετε τη «σάλτσα» καραμέλας που μουλιάζει στην επικάλυψη ανανά, είναι πολύ απίθανο να αντιμετωπίσετε προβλήματα κολλήματος. Αλλά στη ζωή έχουν συμβεί πιο περίεργα πράγματα!

Αυτό δεν είναι ένα πολύ ψηλό κέικ. Έχει ύψος περίπου 4cm/1,6″ χρησιμοποιώντας μια φόρμα για κέικ 23cm/9″. Μια μικρότερη φόρμα για κέικ θα το έκανε πιο ψηλό, αλλά θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να ψηθεί η μέση του κέικ προτού η καραμέλα στη βάση γίνει πολύ καφέ, νομίζω.

Επίσης, σε αυτό το ύψος, έχετε μια ωραία αναλογία κέικ με καραμελωμένο ανανά.

Το κέικ ανανά ανάποδα θα διατηρηθεί για 5 μέρες περίπου στο ψυγείο. Η ψίχα θα εμποτιστεί λίγο περισσότερο με αυτούς τους χυμούς καραμέλας ανανά καθώς κάθεται. Κανείς όμως δεν παραπονιέται, αυτό είναι σίγουρο! – Nagi x

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Αυτό άκουγα καθώς πληκτρολογούσα αυτήν την ανάρτηση. Σε περίπτωση που θέλετε να μπείτε και στο ρετρό πνεύμα. 👯‍♂️

Leave a Comment