Μουσακάς (ελληνικά λαζάνια μοσχάρι και μελιτζάνα)

Ο μουσακάς είναι για τον Έλληνα ό,τι είναι το λαζάνια για τους Ιταλούς. Μια πλούσια σάλτσα κρέατος ντομάτας με στρώση μελιτζάνας αντί για φύλλα ζυμαρικών και από πάνω ένα παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ, αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή χρειάζεται χρόνο για να συναρμολογηθεί – αλλά αξίζει τον κόπο!

Αυτό είναι σοβαρό φαγητό άνεσης – με χαμηλούς υδατάνθρακες μάλιστα!

Μουσακάς

Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβληματικά πιάτα του κόσμου, φαντάζομαι ότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει σίγουρα τη δική της εκδοχή του Μουσακά.

Λοιπόν, μου αρέσει να πιστεύω ότι το κάνουν. Έχω οράματα Ελληνίδων Μαμάς να έχουν έντονες συζητήσεις σχετικά με το τι κάνει έναν υπέροχο μουσακά, να διαφωνούν για πράγματα που καταστρέφουν τη γη όπως:

  • μοσχάρι ή αρνί?? (Παραδοσιακό αρνί, εξίσου νόστιμο με μοσχάρι!)
  • πατάτες στη θέση της μελιτζάνας; (Εντελώς ωραία, η μελιτζάνα είναι απλώς πιο παραδοσιακή)
  • βλασφημία να ψήσω παρά να τηγανίσω τη μελιτζάνα; Μόλις το στρώσετε, δεν μπορείτε να καταλάβετε αν είναι ψημένο και όχι τηγανητό, αλλά το στενό τζιν σας θα σας ευχαριστήσει γι’ αυτό. Η μελιτζάνα είναι ένα σφουγγάρι για λάδι, φίλοι μου!)

Λοιπόν, οι Έλληνες Mamas μπορεί να μην έχουν τόσο ρεαλιστική άποψη όσο οι απαντήσεις που έδωσα, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η συνταγή θα λάβει το νεύμα της έγκρισής τους! Είναι μια παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από ένα ελληνικό βιβλίο μαγειρικής που ονομάζεται The Food And Cooking Of Greece που βρήκα στην τοπική μου βιβλιοθήκη το 2015.

Από τότε, έχει εξελιχθεί λίγο, σύμφωνα με άλλα ελληνικά βιβλία μαγειρικής που έχουν διασταυρωθεί με το δρόμο μου, αλλά ο πυρήνας της συνταγής εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό η αρχική συνταγή.

Read More  Συνταγή με κρεμώδη παρμεζάνα σκόρδο λαχανάκια Βρυξελλών

Πώς να φτιάξετε μουσακά

Υπάρχουν 4 στοιχεία για τον Moussaka:

  1. μαγείρεμα της μελιτζάνας ;
  2. Η σάλτσα κρέατος , μια πλούσια σάλτσα τύπου Bolognese με αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας αλλά με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις ρίγανης και κανέλας.
  3. πηχτή σάλτσα μπεσαμέλ – πιο παχύρρευστη από ό,τι χρησιμοποιείται στα λαζάνια και σε πράγματα όπως το μπρόκολο γκρατέν , ημισκληροποιείται χρησιμοποιώντας αυγά.
  4. στρώνοντάς τα όλα , στιλ λαζάνια.

Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά σε καθένα από αυτά τα συστατικά – ή αν προτιμάτε, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο της συνταγής ή μεταβείτε κατευθείαν στη συνταγή !

Μελιτζάνα για Μουσακά

Παραδοσιακά, οι φέτες μελιτζάνας τηγανίζονται, αλλά υπάρχουν πολλές συνταγές (ακόμα και από ελληνικά βιβλία μαγειρικής) που ψήνουν στη σχάρα/ψήνουν, ψήνουν ή μπάρμπεκιου τη μελιτζάνα.

Επέλεξα να ψήσω εδώ (όπως κάνω με το Eggplant Parmigiana ), αλλά στην πραγματικότητα, ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μαγειρέψω τη μελιτζάνα είναι στο μπάρμπεκιου. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος μελιτζάνας εδώ και χρειάζονται 3 δίσκους. Εάν έχετε μπάρμπεκιου με 4 καυστήρες, θα μαγειρέψετε αυτές τις λεπτές φέτες μελιτζάνας μέσα σε 5 λεπτά (και δεν απαιτείται αλάτι).

Γιατί να αλατίσουμε τη μελιτζάνα; Δύο λόγοι: για να αφαιρέσετε το υπερβολικό υγρό (διαφορετικά καταλήγετε με υδαρή μουσακά), και ιστορικά επίσης για να αφαιρέσετε τυχόν πικρίες (η υψηλή θερμοκρασία του BBQ θα αποφύγει την ανάγκη). Σήμερα, ωστόσο, το τελευταίο δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, καθώς κάθε πικρία έχει εκτραφεί από τις σύγχρονες μελιτζάνες.

Σάλτσα κρέατος για μουσακά

Η σάλτσα κρέατος για μουσακά γίνεται παραδοσιακά με αρνί, αλλά είναι εξίσου νόστιμη και με μοσχάρι. Λατρεύω τη λεπτή νότα της κανέλας και της ρίγανης σε αυτό – μια ωραία υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να συγχέεται με την αγαπημένη Bolognese όλων !

Read More  Τραγανή φριτέζα αέρα "τηγανητό" κοτόπουλο

Αλλά εκτός από αυτό, η μέθοδος μαγειρέματος και τα υλικά στη σάλτσα κρέατος μουσακά είναι πολύ ίδια με τη Μπολονέζ!

Ω, περιμένετε – μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της σάλτσας κρέατος Moussaka και της Bolognese – αυτή είναι πολύ πιο πηχτή. Όπως με την Cottage Pie και την Shepherd’s Pie . Πρέπει να είναι, γιατί διαφορετικά τρέχει παντού όταν το κόβεις. 🙂Σάλτσα μπεσαμέλ

Αυτή δεν είναι η καθημερινή σας σάλτσα μπεσαμέλ! Όχι όπως αυτό που βλέπουμε στα λαζάνια και στα πιάτα gratin όπως αυτό το ζυμαρικό με θαλασσινά  Gratin .

Φτιάχνεται με αυγά (που δεν είναι στις συνηθισμένες σάλτσες μπεσαμέλ) οπότε δένει όταν ψηθεί. Απαραίτητο γιατί ο μουσακάς έχει ένα ωραίο μεγάλο παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ, πολύ πιο πηχτό από ό,τι χρησιμοποιώ στα λαζάνια . Αν δεν ήταν στημένο, θα έτρεχε παντού!Layering Up

Οι παρακάτω φωτογραφίες βημάτων είναι αρκετά αυτονόητες νομίζω! Δεν διαφέρει από το να στρώνετε λαζάνια, εκτός από το ότι χρησιμοποιούμε μελιτζάνα στη θέση των φύλλων ζυμαρικών.

Γεμίζεται με τριμμένη φρυγανιά για ένα υπέροχο τραγανό κάλυμμα – γιατί σε όλους αρέσει ένα καλό τραγανό κάλυμμα!

Βάλτε το στο φούρνο να ψηθεί και βγαίνει ΑΥΤΟ…

Μισώ / λατρεύω αυτό το μέρος όταν σπάτε μέσα από την τραγανή χρυσή επικάλυψη.

Το μισώ, γιατί απλά θέλω να θαυμάσω πόσο υπέροχο φαίνεται (εντάξει, λέω ψέματα, θέλω *άνθρωποι* να το θαυμάσουν για να μπορώ να απολαμβάνω τη δόξα, ναι, είναι εντελώς παιδικό, αλλά άσε με να έχω αυτή τη στιγμή γιατί εσύ ΞΕΡΕΙΣ πόσες κατσαρόλες και τηγάνια λέρωσα φτιάχνοντας αυτό;;!!!)

Το λατρεύω, γιατί όταν σκάς τη χρυσή κορυφή και σκάει η λευκή σάλτσα μπεσαμέλ, μαζεύεις ένα μεγάλο κομμάτι και βλέπεις όλες τις εκπληκτικές στρώσεις….. τη μαλακή μελιτζάνα να συγχωνεύεται με αυτή την πλούσια σάλτσα κρέατος….

Read More  Copact Σαλάτα με λαιμό ιτιάς

Είναι λίγος παράδεισος φαγητού, ακριβώς εκεί.

Αξίζει εντελώς κάθε κατσαρόλα και τηγάνι. – Nagi x

Υ.Γ.Αν σκέφτεστε όλο το πλύσιμο, διπλασιάστε το και αυτό είναι περίπου πόσο χάος δημιούργησα όταν το έφτιαξα αυτό για το βίντεο της συνταγής!!!

Leave a Comment