Κοτόπουλο και ρύζι στο φούρνο

Αυτή η συνταγή με κοτόπουλο και ρύζι στο φούρνο έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο! Βουτυρωμένο σκόρδο ρύζι ΚΑΙ ζουμερά καρυκευμένα  ψητά μπούτια κοτόπουλου,  ψημένα μαζί στο ίδιο ταψί με λιγότερο από 10 λεπτά προετοιμασίας.

Το ρύζι απορροφά τους χυμούς του κοτόπουλου καθώς ψήνεται, προσθέτοντας άφθονη γεύση. Είναι σαν να μαγειρεύεις το ρύζι με σπιτικό ζωμό !

Συνταγή με κοτόπουλο και ρύζι

Αυτή η συνταγή με κοτόπουλο και ρύζι ήταν αγαπημένη των αναγνωστών για τόσο καιρό, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να την ενημερώσω με ένα πολύ βελτιωμένο βίντεο και φωτογραφίες!

Οι αναγνώστες μου λένε ότι τους αρέσει γιατί:

  • Είναι ένα δείπνο με ένα τηγάνι – το ωμό ρύζι και το κοτόπουλο μαγειρεύονται ταυτόχρονα.
  • εντελώς μακριά τα χέρια – σε αντίθεση με το μαγείρεμα του ρυζιού στη σόμπα που απαιτεί περισσότερη προσοχή, απλά βάζετε το τηγάνι στο φούρνο, ρυθμίζετε το χρονόμετρο και απομακρύνεστε.
  • γρήγορη προετοιμασία – ο ενεργός χρόνος προετοιμασίας είναι κάτω από 10 λεπτά. και
  • είναι  πολύ, πολύ νόστιμο!

Το κοτόπουλο είναι εξαιρετικά νόστιμο… αλλά ο πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής είναι το ρύζι με σκόρδο!

Ορίστε λοιπόν τι παίρνετε σε αυτή τη συνταγή με κοτόπουλο και ρύζι – ζουμερό καρυκευμένο κοτόπουλο….

…. ΚΑΙ αφράτο ρύζι. Ρύζι ΣΚΟΡΔΟΒΟΥΤΥΡΟ, σε αυτό!

(Και ΥΓ, σε όλους τους συναδέλφους σνομπ του ρυζιού εκεί έξω – αυτό το ρύζι είναι αφράτο και άψογα μαγειρεμένο, όχι μουσκεμένο και μουσουλμανικό όπως θα περίμενε κανείς. Το κόλπο είναι να ρίξετε ΚΑΥΤΑ υγρά πάνω από το άψητο ρύζι – του δίνει ένα καλό ξεκίνημα ο φούρνος!)

Read More  Ψητό κοτόπουλο

Τι χρειάζεστε για αυτό το ψημένο κοτόπουλο και ρύζι

Εδώ είναι τι χρειάζεστε:

  • Με το δέρμα, τα κόκαλα στους μηρούς κοτόπουλου είναι το καλύτερο για αυτή τη συνταγή, επειδή χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να ψηθούν στο φούρνο με το ρύζι – 50 λεπτά συνολικά. Ωστόσο,  αφαιρούμε τη φλούδα γιατί διαφορετικά το λίπος στάζει κάτω στο ρύζι καθώς ψήνεται και το κάνει υπερβολικά λιπαρό. Είναι εύκολο – είναι αβίαστο και διαρκεί 5 δευτερόλεπτα ανά κοτόπουλο.
  • Άψητο λευκό ρύζι –  οποιοδήποτε «κανονικό» λευκό ρύζι θα λειτουργήσει μια χαρά εδώ (σκέτο, μακρόσπερμο, κοντόκοκκο, γιασεμί, μπασμάτι). Αποφύγετε ειδικά ρύζι όπως παέγια ή ρύζι ριζότο – μαγειρεύονται διαφορετικά στο φούρνο. Το καστανό ρύζι χρειάζεται απλώς περισσότερα υγρά και για να μαγειρευτεί λίγο περισσότερο – οι οδηγίες είναι στη συνταγή.
  • Καρύκευμα κοτόπουλου – μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καρύκευμα έχετε στη διάθεσή σας, να ανακατέψετε εκ των προτέρων ή να αλλάξετε τα μπαχαρικά που έχω χρησιμοποιήσει.
  • Βάση με γεύση βούτυρο, σκόρδο & κρεμμύδι  – αυτό αποτελεί τη βάση γεύσης για το ρύζι και επειδή αυτή η συνταγή έχει να κάνει με ευκολία, τα «σοτάρουμε» στο φούρνο – φανταχτερή λέξη για να τα πετάξετε όλα σε ένα τηγάνι και να τα ψήσετε αντί να τα σοτάρετε στη φωτιά ! Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο της γρήγορης συνταγής.

Πώς να φτιάξετε κοτόπουλο και ρύζι στο φούρνο

Και να πώς να το φτιάξετε. Τα πρώτα 2 βήματα που φαίνονται παρακάτω είναι το «σοτάρισμα στο φούρνο» του κρεμμυδιού και του σκόρδου που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό είναι που δίνει στο ρύζι την εκπληκτική βουτυρωτή γεύση σκόρδου!

Read More  Κρεμώδες κοτόπουλο Marsala

Το ρύζι είναι εξωφρενικά καλό. Είναι βουτυρώδες και σκορδάτο, είναι τρυφερό  αλλά όχι χυλό (είμαι ιαπωνικής καταγωγής, όλοι οι Ασιάτες είναι σνομπ όταν πρόκειται για ρύζι). Έχει όλη τη γεύση από τους χυμούς του κοτόπουλου και παίρνετε τραγανά κομμάτια στις άκρες που θέλω να ξεχωρίσω και να τα έχω όλα για τον εαυτό μου!

Τι να σερβίρετε με κοτόπουλο και ρύζι

Προσθέστε μια μεγάλη φυλλώδη σαλάτα στο πλάι με ένα ντρέσινγκ σαλάτας της επιλογής σας ( το ντρέσινγκ βαλσαμικού και το ντρέσινγκ με μουστάρδα μελιού  είναι σε έντονη εναλλαγή στη ζωή μου αυτές τις μέρες). Ή προσθέστε μερικά λαχανικά στον ατμό και πασπαλίστε με ένα dressing σαλάτας όσο είναι ζεστό – θα ρουφήξουν το dressing και θα κάνουν τα λαχανικά στον ατμό κατά τα άλλα μάλλον θαμπά απείρως πιο ενδιαφέροντα!

Ω – και στο βίντεο, θα δείτε αυτό το 4 Minute Gravy ως προτεινόμενο επιπλέον. Δεν  χρειάζεστε σάλτσα για αυτό γιατί το ρύζι είναι τόσο καλά αρωματισμένο και το κοτόπουλο είναι ζουμερό. Αλλά αν έχετε χρόνο, το σάλτσα θα το πάρει πάνω από!

Το δείπνο έγινε πολύ εύκολο. Απολαμβάνω! – Nagi xx


Leave a Comment